De Mondzorgkliniek van start met project tegen tandbederf
Sinds enige weken is De Mondzorgkliniek aan de Tuinfluiter aan de slag met het project ‘Gewoon Gaaf’, een landelijke methode van individuele begeleiding en advies om de mondgezondheid structureel te verbeteren. Het project is een initiatief van het Ivoren Kruis en gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek in ScandinaviĆ« en Nederland. Hieruit blijkt dat de hoeveelheid tandbederf kan worden teruggebracht met 70% door toepassing van de Gewoon Gaaf-methode. Steeds meer mondzorgpraktijken in Nederland werken op deze manier.
Minder gaatjes en minder vullingen oftewel: “Ieder kind een gaaf gebit”, dat is wat tandarts Casper Bots graag wil. Een gebit kan gaaf blijven als je weinig suiker gebruikt en zorgvuldig je tanden poetst met fluoridetandpasta. “Dat klinkt heel logisch, maar aangezien tandbederf een ‘gedragsziekte’ is, is het van belang om goede individuele adviezen te geven, zodat die aansluiten bij de patiĆ«nt”, vertelt Bots. Als tandarts begeleiden hij en zijn team iedere dag mensen om dit doel te bereiken.
Ieder gebit is anders en iedere levensfase brengt risico’s voor het gebit mee. De bijzondere aandacht gaat bij dit project uit naar de jeugd. Tandarts Bots: ” Zo zie je dat wanneer blijvende kiezen doorbreken op 6-jarige leeftijd, het poetsen lastig kan zijn. Juist op een moment dat de tanden en kiezen kwetsbaar zijn verdienen ze het om super goed schoon gemaakt te worden. Vaak denken ouders dat kinderen van 7 jaar oud al effectief kunnen poetsen. De fijne motoriek om echt goed te poetsen is pas vanaf 10 of 11 jaar voldoende ontwikkelt. Tot die tijd is dagelijks napoetsen echt noodzakelijk.”
Praktisch betekent het dat ieder kind in de leeftijdsgroep 4-18 jaar tijdens de periodieke controle wordt gekleurd met speciale roze tandplakverklikker. Hierdoor kunnen kinderen, jeugd en hun ouders zien wat de risicoplekken zijn voor tandbederf. “De reacties bij ons in de Mondzorgkliniek zijn heel positief. Je ziet echt dat heel veel ouders en jongelui gemotiveerd zijn om hun gebit gezond te houden. Hoe eerder je daarmee begint, hoe beter!”.
De kern van de methode is het begeleiden van een goede mondgezondheid door tandplak zichtbaar te maken en helpen bij het reinigen. Verder het reduceren van een groot aantal eet- en drinkmomenten. De slogan voor een goed gebit luidt: Water de rest komt later. “Als je van jongs af aan kinderen aanleert om water te drinken, zullen ze daar de rest van hun leven plezier van hebben.” Tot slot wordt het belang van minimaal 2x per dag poetsen met fluoridetandpasta benadrukt, noodzakelijk om het gebit schoon en sterk te houden.
“We zullen ons als tandartsen hier in Bunschoten-Spakenburg met elkaar blijvend inzetten om de mondgezondheid te verbeteren. Op die manier kan iedereen met een schoon, gezond en fris gebit door het leven gaan. Van jong tot oud.” aldus tandarts Casper Bots.
Voor meer informatie over het project Gewoon Gaaf, ga naar: www.gewoongaaf.nl
Publicatiedatum: 16-11-2019